aranykalaszos gazda info


Kedves MÁTRIXOS tanulók!

Elérkeztünk októberi-novemberi hírlevelünk 3. részéhez, melyben Dr. Horváth Zoltán Ph.D., „Zoli bácsi” elkezdi ismertetni a Paraziták és zoonózisok c. fejezetet, és fontos és érdekes információkat tudhattok meg a marha- és a lóbögölyökről. Jó olvasást kívánunk!


"Zoli bácsi" Magvas Gondolatai
2015. október – november

Kedves MÁTRIXOS tanulók!

Folytatjuk októberi-novemberi hírlevelünket, Dr. Horváth Zoltán Ph.D., „Zoli bácsi” értékes gondolataival, kutatási eredményeivel és hasznos ötleteivel. Az előző hírlevélhez kapcsolódóan még megismerhetitek  „A méhkaptárak vámszedői”  c. fejezetből a tejesszárnyú farkaslegyet és az aranyfoltos vércselegyet.


"Zoli bácsi" Magvas Gondolatai
2015. szeptember

Kedves MÁTRIXOS Tanulók!


"Gondoljátok, hogy kint a mezőn jártok,
Hol a tavasz szelíd fuvalva leng,
S himbál felétek száz harangvirágot,
S harangvirágok kis csengője cseng:
Zene, mely már nem is szól fülnek,
Oly selymeshalkan, oly remegve kél,
Szerény, lehelletfinom, kicsi himnusz,
Csak lélek hallja, csak szívnek zenél. "
    (Tóth Árpád: PROLÓG)


Kedves MÁTRIXOS Tanulók!

Túl a júliusi betakarítások izgalmain,közösen eljutottunk a gyümölcsöt érlelő augusztus hónapig is. Az „augusztusi hírlevelünkben” a repce-kultúrákban leggyakrabban előforduló” FITOPLAZMA kórokozók” okozta virágzati rendellenességekre és deformációs tünetekre hívjuk fel szíves figyelmeteket. Folytatjuk ugyanakkor a „PARAZITÁK és ZOONÓZISOK” C. állattenyésztési fejezetet is, amelyben a BAGÓCSLEGYEKRŐL közlünk információkat, bízva abban, hogy parazitológusként befogott,tájékoztatásokra”lerajzolt” légyfajok tanulmányozásában”örömötök lelitek”, mint ahogy jómagam is, azok rajzolásában!

Sikeres felkészülést kívánva:
Dr. Horváth Zoltán Ph.D.
ny. főiskolai és c. egyetemi tanár
("Zoli bácsi")Kedves MÁTRIXOS Tanulók!

Közösen eljutottunk a július hónapig is, amikor a főbb szántóföldi kultúrák (kukorica, napraforgó stb.) virágzása megindult, a repce betakarítása pedig már várhatóan megtörtént...

Július havi "hírlevelünkben" ezért elsősorban a napraforgóban fellépő és "időszerű" tányérdeformációs tünetekre fókuszálunk és folytatjuk a "MÉHKAPTÁRAK VÁMSZEDŐI" c. fejezetünket is.

Sikeres felkészülést kívánva:
Dr. Horváth Zoltán Ph.D.
ny. főiskolai és c. egyetemi tanár
("Zoli bácsi")


magvas gondolatok 1Kedves Mátrixos Tanulók! Végre magunk mögött hagyhattuk a szomorúan borongós téli napokat. Végre eljött a tavaszi vetések várva várt időszaka, hisz többek között 1 millió 200 ezer hektár kukorica és megközelítően 600 ezer hektár napraforgó terület várja, hogy földbe kerüljön „Isten szent könnyével” áztatott és az új élet csíráját hordozó VETŐMAG! „Nem tudom, ki hogy van vele, de számomra – amíg volt módom gazdaként szeretni a földet – a legnagyobb élményt mindig a SOROLÓ vetések jelentették. Egyik nap még semmi, másnap pedig már messziről, mintha látszana valami halványzöld imitt-amott csík. És jött nap-nap után, a csík pedig egyre erősebben láttatta magát. Szerintem valamennyien átéltük évről-évre azt a feszült izgalmi állapotot a vetéseket követően, hogy vajon milyen lesz a kelés? Ne tagadjuk, még éjjel is azon járt – legalábbis a lelkiismeretes gazdák esze kereke és ez ma sincs másként –, hogy jó talajt készített-e? Megfelelő volt-e a vetésmélység? Jól volt-e beállítva a vetőgép, mármint a tőszámot illetően? …” Írja megrendítően szépen az AGROFÓRUM 2013. évi 10. számában DR. BÓDIS LÁSZLÓ.


Akinek semmilyen agrárvégzettsége sincs, azok is pár hónap leforgása alatt megszerezhetik ezt a szakmát. Ezek a gazdák földműveseknek számítanak, így a végzettségnek köszönhetően vehetnek majd termőföldeket. Ügyvédek vagy akár orvosok is rövid idő alatt elvégezhetik ezt a tanfolyamot, mely után lehetőségük lesz arra is, hogy ezután földet vásároljanak. A jelen politikai helyzetben pedig ez pozitív dolognak minősül, mivel korlátozások lesznek majd a földvásárlással és annak művelésével kapcsolatban.


magvas gondolatok 1Kedves MÁTRIXOS tanulók!

A vegetáció- és vele együtt az élet- lassan beindul szántóföldjeinken, gyümölcsöseinkben, szőlő-kultúráinkban. Engedjétek meg, hogy pár, kora tavaszi tanáccsal ellássalak Benneteket.

Ezek egy része általatok is ismert - s már termesztési gyakorlattá váló - , más részük viszont újszerű, általam már több éve kipróbált termesztési gyakorlatot követ. Mik is lehetnek ezek? Lássunk pár gyakorlati példát:


magvas gondolatok 1Zoli bácsi Magvas gondolatai - 2015./1. rész

Kedves MÁTRIX tanulók! Kedves gazdálkodó barátaim!

Az elmúlt évekhez hasonlóan, a 2015. évben is igyekszünk Önöket (Benneteket), hasznos szakmai információkkal, és aktuális növényvédelmi javaslatokkal ellátni. Kívánjuk, hogy segítségükkel gazdálkodásotok még eredményesebb legyen!

Minden jót kívánva:
Horváth Zoltán Ph.D
c. egyetemi docens


Kedves volt és leendő MÁTRIX-os tanulóink!

Tisztelettel köszöntelek benneteket és küldök Nektek egy a "HŐSÉGNAPOKON" megjelenő gombakórokozóról; a Rhizopus spp. - ról írt, figyelemfelhívó, szakmai cikket. E kórokozó ugyanis az ún. "HŐSÉGNAPOKON" (25 0C feletti napi átlaghőmérséklet) jelenik meg, járványszerűen terjed, és „okoz néha nagy szakmai riadalmat”. A kórokozóval - aktív napraforgós koromban - sokat foglalkoztam, és kutattam; előfordulását, kártételét, az ellene való esetleges védekezés lehetőségeit.  Bízom abban, hogy az adott évjáratban megjelenő,” ijesztő tünetekkel jelentkező” kórokozó ezután már nem marad ismeretlen előttetek, s a hatékony védekezésre időben fel tudtok készülni.

Dr. Horváth Zoltán Ph. D
"Zoli bácsi"
MÁTRIX oktató

Mátrix Oktatsási Kft. Eng. sz.:E-000197/2014 Nyil. sz.:E-000197/2014/A027