Az aranykalászos gazda legfőbb feladatai közé tartozik a mezőgazdasági gépek üzemeltetése, karbantartása, az alapvető növénytermesztéssel kapcsolatos feladatok elvégzése, valamint e mellett a növénytermesztésre használt munkagépek kiszolgálása, a szállítással összefüggő kézi rakodás elvégzése, valamint a kéziszerszámok szakszerű használata. Igen sokrétű teendői között szerepel a talaj- és vetőmag mintavétel, talajvizsgálat elvégzése, méri a levegő és a talaj hőmérsékletét, a csapadékmennyiséget, talajvédelmi munkákat lát el, értenie kell a speciális növényápoláshoz, az öntözéshez, a tápanyag visszapótlásához, a kórokozók és kártevők elleni védekezéshez és nem utolsó sorban, tisztában kell lennie a gazdálkodással összefüggő fontos jogszabályokkal, rendelkezésekkel.


Az aranykalászos gazdának feladata
az állattartással kapcsolatos érzékszervi minősítés elvégzése, a takarmányok kezelése, tehát azok előkészítését és kiosztását is végzi, értenie kell az állatok legeltetéséhez és ápolásához is. Ehhez szorosan hozzátartozik az almozás, a fertőtlenítés, a trágyakezelés, az istálló rendben tartása és a berendezések szakszerű használata, karbantartása. Ki kell tudnia számolni a takarmánymérleget, ismernie kell a takarmány tárolásának minden fortélyát, annak biztonságos tárolását, melyhez szintén kellenek a kellő ismeretek a mikroklímát és az elhelyezést illetően. Az állatokkal kapcsolatosan végzi a pároztatást, az ellés/fialás előkészítő munkálatait, ellátja az újszülött állatokat az anyaállattal együtt, és kezelnie kell az állati termékeket, mint például a tojás, tej, vagy akár a gyapjú.

A kertészet témakörben is széles körű ismereteket szereznek az aranykalászos gazdák, az ismereteik kiterjednek a gyümölcstelepítésre, a csomagolásra, a betakarításra, szőlő betakarításra és szabadföldi zöldségtermesztésre és természetesen a növények ápolására, gondozására.

Az aranykalászos gazda képzés, képesítés a gazda-szakképesítés egyik rész-szakképesítése, melynek megkezdéshez szükséges, hogy a jelentkező rendelkezzen a mezőgazdasági szakmacsoportra előírt kompetenciával, melyet meg lehet szerezni a szakképzés előkészítésesre szolgáló évfolyam keretén belül, vagy pedig az általános iskola nyolcadik osztályának elvégzéséről szóló okirat, vagyis az alapfokú iskolai végzettség megléte.

Mátrix Oktatsási Kft. Eng. sz.:E-000197/2014 Nyil. sz.:E-000197/2014/A027